Liège – Paradis Express

https://www.youtube.com/watch?v=5Oo41JpCa9c

ParadisExpress is a beacon project which showcases the combination of efficiency in sustainable design and high architectural quality. It’s also an exemplary participative project than commits urban designer, public authorities and the developer, in a new way of building parts of the city.

Four teams selected amongst interested candidates (architects, engineering firms and general contractors) each proposed an ambitious project meeting particular specifications. The jury unanimously selected the ‘Paradis Express’ project as the winner of the competition. The entire jury was impressed by its concept, architecture and skyline.

All the buildings designed, of high quality, live up to the passive standard and embrace the Near-Zero Energy Building (NZEB) concept. The criteria of quality, comfort and sustainability, in the choice of materials, energy performance, sun exposure, water management, waste, environment and mobility, were rigorously studied and rationally optimised. Finally, the project offers the BREEAM-recognised environnemental certification.

The site’s open aspect, offering broad vistas, very good accessibility and continuity with the public space, is particularly well integrated into its environment and the urban fabric. The landscaping of the surroundings is based on green rolling and tree-studded waves reminiscent of the relief of the city, with its succession of hills and valleys.

 

more

Neighbourhood architectural identity

As the urban context actually consists of a tradition of height and variations,it is up to us to propose proper variations and a harmonious rhythm for the city and its landscape. The form of the building was worked so as to underscore the integration of the project within the urban and landscape setting. It provides for additional comfort of use and ensures a punctuated, sober and resolutely contemporary architectural approach.

A new ground for the city

To connect the neighbourhood with the living city, we freed a maximum of ground to provide a public area and accentuate the landscape continuity between the hill and the river, which contributes to the urban cohesion. Undulating green waves recalling the topography of the city with its succession of hills and valleys form the basis of the layout. These waves cross the site lengthwise, flexibly linking the buildings to the city.

The strength of the proposed urban planning lies in reconciling, on a cleared ground, relatively high buildings, while harmonizing them perfectly within their context. In a city with a thousand steeples, the project takes its place in the Liège skyline. It promotes harmony between the different structures which shape the skyline.

Neighbourhood architectural identity

As the urban context actually consists of a tradition of height and variations,it is up to us to propose proper variations and a harmonious rhythm for the city and its landscape. The form of the building was worked so as to underscore the integration of the project within the urban and landscape setting. It provides for additional comfort of use and ensures a punctuated, sober and resolutely contemporary architectural approach.

A new ground for the city

To connect the neighbourhood with the living city, we freed a maximum of ground to provide a public area and accentuate the landscape continuity between the hill and the river, which contributes to the urban cohesion. Undulating green waves recalling the topography of the city with its succession of hills and valleys form the basis of the layout. These waves cross the site lengthwise, flexibly linking the buildings to the city.

The strength of the proposed urban planning lies in reconciling, on a cleared ground, relatively high buildings, while harmonizing them perfectly within their context. In a city with a thousand steeples, the project takes its place in the Liège skyline. It promotes harmony between the different structures which shape the skyline.

Program

ECO neighborhood: 174 residential units, horeca, stores  and office building

Client

Fedimmo

Collaboration

Jaspers-Eyers, BAGreisch, TPF, Lemaire, Heinz Winter, Contractor Duchêne , Galère, Interbuild

Surface

Housing: 15 000m²

Office: 20 000m²

Performance

All : Passif

Office:  BREEAM very good

Situation

Liège – (BE)

Status

on going

Year 2015

Share on